De hardheid van je racket

De kern van het racket bevat foam. Het type foam heeft veel invloed op je spel. Het is dus belangrijk om een goede keus te maken in het type foam. Maar welk type foam is nu het meest geschikt voor jou? Wat is de ideale hardheid van een padelracket? En naar welke andere specificaties moet ik kijken bij de aanschaf van een padelracket? Wij leggen het je uit!

Zacht foam

Zachte padelrackets zijn ideaal voor de beginnende padelspeler. Zacht foam veert de bal meer terug na het raken van de bal. Zonder veel moeite kun je de bal dus al genoeg snelheid meegeven. Een ander groot voordeel van zachte rackets is de blessuregevoeligheid. Het zachte foam doet het werk voor je waardoor er minder vibratie in je arm komt. Dit zocht voor minder belasting aan je spieren. Heb je dus snel last van blessures in je arm dan is een padelracket met zachter foam dus ideaal voor jou! De hardheid van een padelracket heeft dus invloed op de blessuregevoeligheid.

Naast voordelen heeft het zachter foam ook een groot nadeel. Doordat de bal in het racketblad veert, absorbeert de snelheid ook. Gaat het spel sneller dan is het moeilijker om met een zachter racket ook mee te gaan in dit snelle spel. Terwijl je met een zachter racket juist snelheid kunt genereren, Kun je met een harde aankomende bal juist het tegenovergestelde. Hoe sneller de bal gaat, hoe minder snelheid je kunt generen.

Hard foam

Een hard padelracket is geschikt voor het aanvallende type speler. Een padelracket met hardfoam is moeilijker te controleren. Er wordt dus meer verwacht van de speler zelf. Een groot voordeel van hard foam is dat je de bel extra snelheid meekunt geven. De bal schiet onmiddellijk van het racketblad af. Hierdoor heb je dus een hoge outputsnelheid. Een speler die controle heeft over een hardracket, kan de bal heel gericht plaatsen. De hardheid van je racket heeft dus veel invloed op de reactiesnelheid.

Het grootste nadeel van hard foam is de vibratie die je arm zal voelen. De trillingen in het racket worden minder opgevangen door het foam waardoor de kans op blessures groter is.

Verschillende type foam

In dit bericht hebben we continu de term ‘foam’ gebruikt, maar er zijn eigenlijk meerdere materialen die in de kern van het racket kunnen zitten. De meestvoorkomende materialen in de kern zijn: EVA en/ of Foam. In een ander blogbericht leggen wij meer uit over deze verschillende type foam.

Bij Bramos maken we gebruik van EVA foam in onze rackets. Dit type foam is een hybride vorm tussen EVA en Foam. Dit betekent dat de voordelen van hard en zacht foam zijn gecombineerd in het EVA Foam.

Wellicht vind je dit ook interessant

Padelracket beginner: bramos Ares
Padelrackets

Padelracket voor beginner

Ben je opzoek naar een padelracket voor een beginner? Het is dan belangrijk om goed te kijken naar een aantal aspecten van het padelracket. Een

Lees verder »
Padelrackets

Het ideale beginnersracket

Bij de aanschaf van een racket is het belangrijk om te kijken naar de volgende dingen: het materiaal van het racketblad, het gewicht, het type

Lees verder »